“Ich wil toch zwart/wit met un bietje kleur”


Een foto gemaakt door Appleseen.com Fotografie komt goed uit camera maar daarna begint het werk: nabewerken in een bepaalde stijl. Kijk hieronder naar een aantal voorbeelden wat een stijl kan doen met een foto. Klik op de betreffende foto om deze groter te bekijken.

Links een normale kleurenopname met onder andere kleurversterking en tint aanpassing. Het “normale” kiekje zoals ze ook thuis uit de camera komen, maar dan met uitgebalanceerd kleurgebruik. In dit geval voorzien van een tint aanpassing om nadruk te leggen op de herfstkleuren.

Rechts dezelfde afbeelding maar nu in zwart/wit met een lichte tintverschuiving. Resultaat: een veel hardere en krachtigere foto. Vooral mooi bij portretten en komt het best tot z’n recht op grotere afdrukken (A4).  Blikken van mensen en gezichtstrekken komen bij deze stijl helder naar voren. Verder is het door het toevoegen van een bepaalde tint mogelijk om de foto een sfeer mee te geven: warm en rustig of juist kil en gejaagd.

Weer links, de klassieker voor aan de muur: sepia-tint. Een monochrome bewerking die een “oud” effect geeft, rustig en gebalanceerd. Ondanks het mooie resultaat toch een stijl die bij Appleseen.com Fotografie niet direct de voorkeur heeft: het kan veel mooier dan het bekende verhaal.

Nu weer rechts: één kleur eruit laten springen, hier vooral het rood: hoe meer er vooraf bij het maken van de opname bij na is gedacht hoe beter dit resultaat te bereiken is. Bijvoorbeeld donkere of zwarte kleding met enkele accessoires in een uitgesproken kleur. Verder in deze stijl is het ook mogelijk om juist een gedeelte van een foto, ongeacht van de kleur dus, in kleur te laten en de rest van de foto zwart/wit te houden. Denk daarbij aan een corsage op een kledingstuk of bloemstuk op een tafel die een extra nadruk nodig heeft.

Een randje vet maakt een lapje vlees extra lekker, volgens kenners. Hetzelfde gaat ook op voor een foto: een border erom kan een foto net dat extra geven. Verder is Anton Corbijn niet alleen beroemd geworden door het vastleggen van wereldsterren, maar vooral ook door het gebruik van “grove korrel”, iets wat een minder verfijnde afbeelding oplevert maar die vaak wel een sterkere uitstraling heeft. Op deze foto zijn beide stijlen (met mate) gecombineerd.